Dreptul familiei – Cereri accesorii divortului

 Instanta de divort se va pronunta, la cererea partilor, si cu privire la:

  1. a) exercitarea autoritatii parintesti, contributia parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor, locuinta copilului si dreptul parintelui de a avea legaturi personale cu acesta;
  2. b) numele sotilor dupa divort;
  3. c) locuinta familiei;
  4. d) despagubirea pretinsa pentru prejudiciile materiale sau morale suferite ca urmare a desfacerii casatoriei;
  5. e) obligatia de intretinere sau prestatia compensatorie intre fostii soti;
  6. f) incetarea regimului matrimonial si, dupa caz, lichidarea comunitatii de bunuri si partajul acestora.

In situatia in care sotii au copii minori, nascuti inaintea sau in timpul casatoriei ori adoptati, instanta se va pronunţa asupra exercitarii autoritatii parintesti, precum si asupra contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor , chiar daca acest lucru nu a fost solicitat prin cererea de divort

De asemenea, instanta se va pronunta din oficiu si asupra numelui pe care il vor purta sotii dupa divort , potrivit prevederilor Codului civil.

  • Exercitarea autoritatii parintesti
    Odata cu pronuntarea divortului, instanta hotaraste si asupra raporturilor dintre parinti si copii lor minori, tinand cont de interesul superior al minorilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si de o eventuala invoiala a partilor. Dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, cu exceptia situatiilor in care, din motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in mod exclusiv de unul dintre parinti. In practica judiciara, au fost retinute drept motive intemeiate care sa justifice masura exceptionala a exercitarii in mod exclusiv a autoritatii parintesti de catre unul dintre parinti situatii precum comportamentul sau imoralitatea parintilor care ar impune cu necesitate o astfel de masura, neglijenta parintilor fata de copii, violenta fata de acestia. De retinut este faptul ca autoritatea parinteasca nu presupune ca ambii parinti sa se ocupe de copil zi de zi, ci inseamnă luarea de decizii comune, respectiv consultarea parintilor in problemele esentiale referitoare la copil.
  • Locuinta minorilor. Stabilirea unui program de vizitare
    In cadrul procesului de divort, instanta se va pronunta si cu privire la locuinta minorului, stabilind locuinta acestuia la unul dintre parinti, tinand cont de interesul superior al copilului. Parintele separat de copil are dreptul de a avea legaturi personale cu minorul, instanta avand posibilitatea de a stabili un program de vizitare, care sa permita o relatie reala si efectiva intre parinte si copil. Astfel, programul de vizitare se poate concretiza fie prin deplasarea copilului la domiciliul parintelui pentru intervale de timp bine determinate (la sfarsit de saptamana, perioade din vacantele copiilor), fie prin deplasarea parintelui la domiciliul minorului.
  • Contributia parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor
    Prin hotararea de divort, instanta de judecata se pronunta si asupra contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor, avand posibilitatea fie de a lua act de intelegerea partilor in acest sens, fie, in caz de neintelegere, de a stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor. Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala. Cu toate acestea, in situatia in care obligatia de intretinere nu se execută de bunavoie, in natura, instanta dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani. Pensia de intretinere poate fi stabilita sub forma unei sume fixe sau sub forma unei cote procentuale din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere.